Home
Home

English

Workshops

Teksten/

Artikelen

Contact

Naud van der Ven

NB: zijn de teksten niet netjes leesbaar?
Probeer een ander merk browser, bijvoorbeeld Firefox.

Klik
           hier voor blogberichtenDenken voor een anderWat gebeurt er als de ene mens denkt voor de andere? 

We doen het voortdurend en we kunnen ook niet anders, maar daar gebeurt misschien meer dan we denken. Wanneer we, bewust of onbewust, onze ideeën en goedbedoelde plannen over anderen uitstorten kunnen die anderen daar wel eens heel verdrietig van worden. En als we dat zien, dan is dat verwarrend, want we bedoelen het toch goed? Wat je dan kan overkomen noem ik 'denkschaamte'.

De filosoof Levinas spreekt veel over deze ontnuchterende ervaring. Hij ziet die ervaring als bron van reflectie en van verruiming van de geest. Als de confrontatie met het verdriet van een ander over ons optreden de vraag losmaakt ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ of ‘Loop ik nu over iemand heen?’, dan zijn we mogelijk blindheid of een illusie op het spoor, aldus Levinas.

De workshop onderzoekt de vraag wanneer ons denken ons blind maakt en welke confrontaties ons helpen om daarachter te komen. Langs die weg laat Naud van der Ven u zien hoe Levinas’ denken vertaald kan worden naar het dagelijks leven.

Zie ook: Voor en tegen schaamte, Jaap Goudsmit en voor een mogelijke reactie op de workshop: Iets kleins.


Tijd: anderhalf tot drie uur

Aantal deelnemers: drie tot zeven

Kosten: € 50,- p.p.

Literatuur: Naud van der Ven, Schaamte en verandering. Denken over organisatieverandering in het licht van de filosofie van Emmanuel Levinas. Kampen: Klement, 2006.