Home
Home

English

Workshops

Teksten/

Artikelen

Contact

Naud van der Ven

NB: zijn de teksten niet netjes leesbaar?
Probeer een ander merk browser, bijvoorbeeld Firefox.
Klik hier
                  voor blogberichten
Werk en Reflectie met René ten Bos
Inhoudsopgave


Inleiding

Waarom is iedereen tegen bureaucratie en krijgen we er toch steeds meer van? Om deze vraag te beantwoorden moeten we nadenken over de aard van bureaucratie. Dit blijkt ingewikkelder te zijn dan het lijkt: net als een inktvis ontglipt de bureaucratie aan iedereen die er grip op wil krijgen. Zij heeft zogezegd de aard van een 'hyperobject', iets wat zo alomvattend is dat we nooit het totaalbeeld ervan op ons netvlies kunnen krijgen.

René ten Bos, hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland, onderwerpt in zijn boek Bureaucratie is een inktvis bureaucratie aan een filosofische analyse. Hij beschrijft haar als de ecologie van de moderne mens: ze vormt ons en bepaalt wie we zijn, maar ze bedreigt ons ook. Bureaucratie is door en door menselijk, maar zet tegelijkertijd onze menselijkheid steeds weer op het spel.

Met het boek Bureaucratie is een inktvis won René ten Bos de Socrates Wisselbeker van 2016.

Anderen over Bureaucratie is een inktvis

Tijdens de bijeenkomst van Werk en Reflectie zal René zelf de inleiding verzorgen. Om alvast voorbereid te zijn op zijn verhaal kun je kijken op de volgende sites:

De Volkskrant: Vrolijke monografie van de bureaucratie

Trouw: Hoogleraar René ten Bos wint Socrates Wisselbeker

Filosofie.nl: Recensie